RSS

KISAH KAK LONG

26 Apr


Kak long adalah panggilan buat anisa…dia ni memang seorang yg penyayang…mengalah…tapi kadang-kadang sikapnya buat aku geram…dia dah berumur 6 tahun…tahun depan darjah satu…hai dah besar anak dara aku…

Teringat masa nak lahirkan dia memang mudah…dari 3cm terus pergi 10, sampai tak smpat masuk labour room…bersalin kat bilik prosedur…nasib misi yg sambut tu misi terlatih.abi dia pun tak sempat sambut…dia dtg masa anis dah kenyang…tak sangka aku bersalin awal sgt…membesarkannya memang mudah..masa kecik pun dia jenis tak menangis, tapi dah besar ni…tak boleh ditegur.cpt benar merajuk….biasalah budak-budak…

Tapi…ada satu hal yg merisaukan aku…matanya..dia mengalami juling yg teruk sejak berumur 5 tahun…itupun aku perasan setelah di sek tadika umur 4 tahun..dia tak blh mengenal huruf..rupanya mata dia tak nampak..aku bawa dia jumpa dr pakar di serdang…terkejut aku…mata kanannya dah nak rosak…power spek matanya 8 ratus…dgn kanta khas…dugaan besar btl…tapi aku tau, itu semua ketentuan tuhan,dan aku redha menerimanya…walaupun kadangkala aku rimas, kalau ke mana-mana org mesti tanya…dan ucapkan kesiannn dia…

23.4…appoinmen dia di hospital serdang…berderau darahku..apbila dr mengatakan, mata kannanya makin teruk dan selagi matanya tidak terang setelah berumur 8 tahun, ianya akan kekal juling dan rabun sampai dewasa…yg paling aku takut…ianya blh menyebabkan buta…ya tuhan…tabahkan hatiku hadapi dugaanmu ini….anakku akan hidup dengan sebelah mata…rawatannya hanya terapi dan tiada pembedahan yg boleh dilakukan….

 
Leave a comment

Posted by on April 26, 2009 in Kak Long

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
CORETAN UMI IMAN

Berjuang selagi terdaya......

The WordPress.com Blog

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

%d bloggers like this: