RSS

IMAN DAN BRONCHITIS

09 May
Malam tadi..iman tak boleh tidur..lenanya diganggu batuk..batuknya kerap dan kadang-kadang diakhiri dengan muntah..Uminya? Dah tentu uminya juga tak ckp tidur..bangun dan angkat iman dari buai..beri iman sedutan asthalin, supaya lega paru-parunya..abinya? Abinya tak de…outstation ke Melaka…
Teringat masa Iman mula-mula disahkan menghidap bronchitis..hampir satu malam dia tak tidur..batuknya berterusan..dia menangis sepanjang mlm..lastnya kami ke klinik swasta dptkan nabulizer buat iman..br tahan skt batuknya..pkl 6 pg..batuk iman dtg blk..tp kali ni makin teruk..sampai naik biru mukanya..kami ke klinik semula..sekali lagi iman diberikan nabulizer..dan dr memberikan surat rujukan..kalau kali ke 3 iman diserang sesak nafas lagi..kami perlu terus membawanya ke hospital..dan itulah yg terjadi..pkl 2 ptg..dada iman kembali menyesak..dia menangis tak henti-henti..susu dan nestum langsung tak mahu dijamah..kami bergegas ke emergency hospital serdang..

“Paru-paru iman terlalu byk kahak..tambahan lagi kawalan air liurnya yg lemah..dan dia tak pandai membuang kahaknya..lebih memburukkan keadaan paru-parunya…tak pela kita admit wad..kita pantau keadaan iman..dia akan diberi nabulizer setiap 3 jam…’, ujar dr di bhagian emergency..dan sekali lagi iman diadmit ke wad 5A di Hospital Serdang..

Bermalamla iman di hospital selama 3 hari..dan setiap malam iman menangis kerana tak boleh tidur…uminya dah naik pening kepala sebab tak cukup tidur..tapi untuk kebaikan iman, umi rela…

Hari keempat, iman dibenarkan pulang..itupun setelah puas umi merayu nak keluar wad..siankan iman yg tak boleh tidur..iman ada masalah untuk tidur di atas tilam, badannya akan kejang dan mengerengkot seperti sawan..dan iman hanya melelapkan mata di dalam buai..tapi kat wad tak de buai..terpaksalah umi meribanya sepanjang malam..

Dan semenjak itulah iman dibekalkan dgn asthalin, dia perlu dipuff menggunakan aerochamber setiap pg dan mlm..mujurlah kami dah biasa dgn aerochamber tu..sebab mira pun gunakan kaedah yg sama..tapi lelah mira dah baik…

Iman..Iman..byaknya ujian umi nak membesarkan mu nak..tak pe..umi yakin iman juga anak yg kuat dan mampu menempuhnya..dan setiap hari umi berdoa..iman akan membesar mcm anak-anak yang lain…

 
1 Comment

Posted by on May 9, 2009 in Iman

 

One response to “IMAN DAN BRONCHITIS

  1. suealeen

    May 11, 2009 at 12:44 am

    adam anak saya yang ke2 pernah kena neb masa umo dia 9 bulan, masuk spital 4 hari. dia tu dulu tahun pertama asyik semput je sampai kuar bunyi itik. apa yang kami buat sampai dia tak lelah lagi dan itulah neb yang pertama dan terakhir adalah dengan kerap membawanya ke air terjun. tiap² minggu. buat aksi seolah-olah dia berenang. rendam badan dia lama² supaya saluran ke paru² tu kembang.

    pastu ventolin mesti ada kat rumah. kalo nampak dan rasa badan dia panas sket je terus je bagi ventolin ni. alhamdulillah sekarang ni umo dia dah 4 tahun dah tak de semput, demam pun dah tak bergantung sangat pada antibiotik dan ventolin langsung dah tak ambil. kalo adam batuk, demam, aktif dulu adalah perkara yang amat merisaukan. ogos 2006 adalah tarikh akhir adam semput. dia lahir pada disember 2005. alhamdulillah…

     

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
CORETAN UMI IMAN

Berjuang selagi terdaya......

The WordPress.com Blog

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

%d bloggers like this: