RSS

IMAN YG KUSAYANG

16 May

Emm..cite Iman lagi..mungkin aku kena tkr blog ini ke tajuk Iman kot..bukan tak de cerita lain..tapi Iman byk cerita yg nak kukongsikan…

Sambungan kisah di The Tole…

Setelah 3 bulan aku membuat rawatan di The Tole..dgn perbelanjaan yg hampir mencecah 3 ribu..Dgn setiap kunjungan menelan belanja hampir 2 ratus ataupun lebih..kalau Iman batuk kami akan dibekalkan dgn ubat kahak..dan harganya RM10 sepeket utk dimakan selama seminggu, jd kena beli 7 peket…campur Brain Powder, 7 peket RM105, Sekali rawatan akupuntur RM35 termasuk harga 4 batang jarum RM8..Harga rawatannya memang agak mahal..tapi demi Iman kami pejamkan mata setiap kali membayar..bukannya tak de keperluan lain..tapi kami mendahulukan keperluan rawatan buat Iman…Yelah mana ada rawatan yg percuma kan…

Kadangkala aku bertanya sendiri..berbaloikah aku mengeluarkan wang sebyk itu utk rawatan di The Tole ni? Berbaloikah aku melihat 4 jarum terpacak di kepala Iman selama sejam dan memperuntukkan hari minggu untuk rawatan Iman..tiada lagi aktiviti berkelah atau window shopping di setiap hujung minggu..yg ada hanyalah rawatan buat Iman…Memang agak memenatkan..Tapi kami yakin..Iman mampu sembuh..moga ada ketidakupayaan Iman yg mampu diatasi…Dan itulah doa yg tidak putus-putus aku panjatkan selama melakukan rawatan…

Dan akhirnya setelah 3 bulan melakukan rawatan..Iman boleh menelan..boleh makan nestum yg agak pekat..boleh minum susu tanpa menyembur..dan itulah yg paling mengembirakan aku..sekurang2nya Iman tak perlu ditebuk..itulah yg paling aku takut, kalau kekuatan menelan Iman masih belum kuat…

Iman setahun, 2 bulan selepas melakukan rawatan..suatu hari aku terkejut melihat Iman boleh meniarap dgn baik dan boleh mengeluarkan tgn kanannya yg biasanya terselit di bawah perut..dia juga boleh bergolek ke kiri dan ke kanan..Tak sia2 terapi selama ini kulakukan..meletakkan dia dia di atas tilam..dan golekkannya dgn
perlahan…

Iman setahun 2 bulan..Dia sudah jarang diserang sawan..malahan boleh dikatakan tiada serangan langsung..Alhamdulillah..bahkan Iman semakin aktif bergolek di atas tilam..Giginya pun dah tumbuh 8 batang..pantang tersilap letak tgn..pasti merasalah gigitannya..Sakit tuu..Dan yg selalu kena Miralah..Meraunglah dia kesakitan..

Iman setahun 4 bulan..Alhamdulillah..tak putus-putus kupanjatkan kesyukuran..Iman boleh menjulur ke depan..tapi ala komando..Dia akan bergolek kemudan menjulur dan bergolek balik..begitulah aktiviti dia seharian…

Sekarang..Iman dalam proses utk menguatkan tgnnya..dr memberi harapan, jika tgnnya kuat untk menahan..Iman ada peluang yg cerah untuk merangkak…Amin…

Aku tak tau nak katakan..adakah hasil akupuntur Iman mampu mengatasi ketidakupayaannya sedikit demi sedikit..Namun perkembangannya yg begitu memberangsangkan terjadi selepas aku melakukan rawatan akupuntur dan terapi hospital..Namun aku sedar, semua ini tak akan terjadi tanpa izin Mu ya Allah… terima kasih kerana meminjamkan aku kekuatan utk terus melihat perkembangan Iman…dan terus berusaha untuknya hingga ke akhir hayatku….

 
1 Comment

Posted by on May 16, 2009 in Iman

 

One response to “IMAN YG KUSAYANG

  1. ita zakaria

    May 17, 2009 at 6:12 am

    salam..kak nanie, ita tersentuh lah bace entry akak nih. benarlah, hanya kita ‘ibu-ibu’ yang terpilih, yang benar2 memahami perasaan masing2.. khamis lepas, ade seseorang menyarankan ita ke the tole tuh. stakat nih, dah banyak yang ita dengar pasal the tole..rase macam nak pergi. tapi hati kecil nih tertanya2 jugak..mampu kah anak ita sembuh? ita x harapkan kesembuhan yang ‘perfect’…cukuplah kalau sarra dapat berdikari dengan baik…anyway, thanx yer kak bagi info pasal the tole. iman kuat semangat lah..die tau die tak nak bazirkan duit ummi abi die kat the tole tuh, sebab tuh iman berusaha utk sembuh…terima kasih yer kak nanie..

     

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
CORETAN UMI IMAN

Berjuang selagi terdaya......

The WordPress.com Blog

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

%d bloggers like this: