RSS

Mata oh Mata…

21 May


Aku agak lewat ke sekolah hari ni..pkl 7 br keluar rmh..biasanya pkl 645 aku dah berada di jalanraya..Iman ada oppoimen mata hari ni, jd aku kena menyiapkan barangan iman terlebih dahulu..Hati risau gak..Maklumla ini first time abg bawak Iman jumpa dr..Lega rasa hati abg menawarkan diri..Dia ambik cuti half day..semua oppoiment bertemu client ditunda sblh ptg..Marketing biasalah…

Dlm hati nak sgt ikt abg bawak Iman jumpa dr..tp mengenangkan cuti rehat khas aku yg tggl 3 hari..kubatalkan niat itu..Tak pela abg sorang..Biarlah aku simpan cuti itu kot2 Iman msk wad ke..Inilah masalah cikgu..Cuti kami hanya 7 hari sethn..Alasannya cuti cikgu dah byk..cuti sek..Masalahnya oppoimen Iman, Mira dan Anis bkn kira cuti sek ke tak..Kalau Iman msk wad terpaksalah aku ambik cuti rehat khas, sbb dr tak bg mc untuk yg menunggu..Kalau lbh 7 hari msk wad..terpaksalah ambik cuti tanpa gaji..

Lupakan hal cuti tu..biasalah birokrasi ni memang payah..Sambung citer Iman..Pkl 9.30 aku tepon abg..br sampai katanya..Oppoimen kul 9..Pkl 10 aku tepon lagi..Abg citer Iman meraung2 masa optometris mskkan ubat utk besarkan anak mata, kali kedua pun mcm tu..kali ketiga Iman langsung tak nak beri kerjasama..dia pejamkan mata dia rapat-rapat sampai 2 org optometris terpaksa mengerjakan matanya..sorang tkg bukak..sorang tukang msk ubat..Lagila kuat dia meraung..Abg tak sampai hati nak tgk..Tapi dah itu prosedurnya..nak buat mcm mana…

Pkl 10.30 Iman dipanggil masuk bilik dr..Dr kata Iman ada squint ( juling )..tapi julingnya tak tetap..Aku dah agak..sebab kalau tgk Iman merenung sesuatu..nmpak matanya lari sedikit..tapi aku ingtkan mata kiri je..tp dr kata kedua-dua mata Iman juling..dan rabun..Power matanya 250 utk kiri dan kanan..Dan dr menyambung buat masa ni tak de rawatan, dr nak tgk lagi 6 bulan..Kalau keadaan msih kekal..barulah treatmen akan dijalankan..

Sesak skjp dadaku mendgr cerita abg..2 org ankku rabun dan juling..Dalam hati menanam tekad..nak buat terapi byk2 utk mata Iman..Ada seseorang memberitau..Nak elakkan mata anak2 jd lazy eye..selalu mainkan rattle atas kepala dia..biar dia ikut rattle tu..utk latih dia gunakan mata..

Kalau blogger2 lain ada kaedah utk terapi mata, blhla share ye…

Dlm hati..Ya Allah kuatkan semangatku hadapi dugaanmu ini Ya Allah…

 
4 Comments

Posted by on May 21, 2009 in Iman

 

4 responses to “Mata oh Mata…

  1. Noina

    May 21, 2009 at 1:23 pm

    salam kak nanie ..

    ina pun baru lepas buat check up mata Nabila..tak silap..3 mggu lepas..yang ubat titik mata tu mmg pedih..Nabila sendiri pun nangis2 bila optometris tu titikkan pada dia.Resultnya..doctor sendiri pun tak leh nak cakap apa tentang mata Nabila.Sebab semuanya bergantung pada otaknya jugak.Rabun dan Silau pun takde.mungkin otak dia tak leh nak antar bgtau apa yang dia pandang.Dorang suggestkan supaya belikan mainan yang berlampu dan mainkan2 pada matanya..emm..ina dah try…tapi masih lagi belum ada perkembangan.Kalau akak nak try ok gak..ina beli yang jenama playskool..tapi tak ingat lak nama dia apa..bentuk dia mcm torchlight.
    lazy eyes tu ina penah baca kaedah nak kurangkan..akak tutup sebelah mata iman yang ok..pastu berikan mainan.ajar dia lihat mainan tu dengan mata yang malas.Insyaallah..mungkin akan ok nanti..

     
  2. Jiey^Mien

    May 21, 2009 at 1:52 pm

    Kak Nanie, Ian pun ada squint gak.. Tp it’s getting better time by time.. Skrg dh tak obvious dah.. Hopefully, mata Iman pun akan recover.. Dulu doktor kata, kalo mata dia tak pulih, the only way to treat it is thru operation sbb ni bukan simple squint.. Harap sgt2 agar mata iman pun ok nanti..

    Pasal theraphy tu, kalau one eye yg effected, bleh cuba patching yang Ina ckp tu.. Tp kalau both eyes, opthalmologist Ian kata susah.. Tapi akak boleh keep on gerakkan mainan ke kiri n ke kanan so that mata dia akan ikut gerak sama. Ini exercise utk optic nerve which is good for squint la..

    kiss iman utk jiey byk2 yea.. =)

     
  3. mirah

    May 22, 2009 at 1:40 am

    salam singgah. Masa bawa my baby prem khadijah pergi check mata a few months ago, opthamologist tu cakap bagi lah pencahayaan yang baik utk dia. Maknanya biar suasana terang ada lampu, jgn biar tempat gelap sbb bila gelap, anak mata akan guna lebih power utk fokus. Bukan shja utk anak yg ada mslh begini, utk kita pun tak baik kan cahya samar suram je.

     
  4. izuqila

    May 23, 2009 at 7:12 am

    Kesian Iman…k.long dgn abang sabar ye..kuatkan hati!

     

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
CORETAN UMI IMAN

Berjuang selagi terdaya......

The WordPress.com Blog

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

%d bloggers like this: