RSS

KITA SERUPA…

26 Jun

Inilah gambar Iman dan kak long yg tgh ditutup matanya..kalau istilah opthamology..patching..

Patching kena selalu dibuat utk melatih kak long dan Iman gunakan sblh mata..kak long cuma perlu ditutup mata kirinya..supaya dia belajar menggunakan mata kanannya..Iman pulak kena gilir tutup kiri dan kanan..sebab dua-dua belah mata iman rabun…

Iman relax jer setiap kali tutup mata dia..mcm tak de apa-apa..tak pandai mengadu lg kot..tapi kalau kak long..dia bising..tak nampak katanya..tak selesalah..mcm2 alasan..memang kesian..tapi aku keraskan hati..aku kena bertegas utk kebaikannya jgk..bkn lama sgt pun 2 jam je…

Bukan tak pernah cuba, ubat alternatif mcm permata hijrah ke..tp kesian tgk bila dia mengadu sakit..pedih katanya…lepas tu setiap kali nak isi punyalah payah..kena marah dulu baru blh isi ubat..lastnya ubat byk keluar dari masuk..Iman aku tak pernah cuba..

Itulah anak2 ku…yg serupa..sesekali kelakar gak tgk mereka..mcm lanun pulak..he..he…

 
7 Comments

Posted by on June 26, 2009 in Kak Long dan Iman

 

7 responses to “KITA SERUPA…

  1. ayu

    June 26, 2009 at 8:22 am

    He..he,comelnya mereka berdua.Geramnya tengok iman,rasa nak cubit2 pipinya je..

     
  2. izuqila

    June 26, 2009 at 11:52 am

    kak long, tilam kt blik kak long 2 wane pink ke?? jelesnyeeerrr..
    xpe2..nnt qila nk cri 1 jgk la..

     
  3. Kerikil Kehidupan

    June 26, 2009 at 12:00 pm

    Aah..tilam yg kat bwh tu pink dgn purple..beli kat nilai rm50, cadar pun pink gak..nak matching ngan dinding warna pink…tapi kak long lagi suka cadar biru…

     
  4. As

    June 26, 2009 at 1:03 pm

    kak long, nape ye kite buat patching ni? Manusia ni kita tend to use more to one sided eye ke? And ade relation to our brain function ke kalau buat macam ni ye?😀

     
  5. Kerikil Kehidupan

    June 26, 2009 at 1:53 pm

    As : Terkejut akak, ingat adik ipar akak guna nama panggilan baru..nama akak kak nani..izuqila kat atas tu adik ipar akak, sbb tu dia panggil kak long..he..he..salah fhm skt..

    pertamanya..thanks sudi sggh blog akak..emm nak tau ttg patching ni ye..sbnrnya patching ni lbh kpd terapi mata..utk budak2 juling dan rabun ni, patching sgt penting..dia blh kurangkan power mata, bg mata yg rosak..dan nak elakkan mata dari jd lazy eye yg lbh teruk..sbb tula kita buat patching ..utk paksa mata yg malas tu melihat..betul2 bdk2 juling ni lbh cenderung gunakan sblah mata je..mata yg tak terang tu, kalau dibiarkan akan terus rosak..nila terapi yg dr sarankan..Emm..memang ada ada relation dgn brain function, sbb kerosakan mata ni memang ada kaitannya dgn kerosakan otak…

    Harap as puas hati dgn jawapan akak, akak pun bukanlah budak medic, tapi akan suka tanya byk kat dr setiap kali buat check up..maklumla medical term kdg2 pyh nak faham…

     
  6. izuqila

    June 26, 2009 at 2:13 pm

    k.long nani..hehe..
    as 2 kawan qila..kwan kt UIA..tp die skg uia kntan..sbb bdak sciences..

     
  7. mirah

    July 6, 2009 at 1:07 am

    kak, baru saya tahu pasal patching tu. Takde pula Dr advise suh buat mcm tu kat anak saya. Next app bulan 9 rasanya. Dr ada ckp yg anak saya mungkin akan dapat myopic eyes, maknanya rabun cepat.

    Tetiba saya rasa risau pula..

     

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
CORETAN UMI IMAN

Berjuang selagi terdaya......

The WordPress.com Blog

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

%d bloggers like this: