RSS

MIRA DI PEDIATRIK

02 Jul

Emm..dah lama tak update..minggu ni busy skt..byk program kat sekolah..

Entri kali ni nak citer pasal mira..Smlam..aku bawak Mira g hospital serdang..Mira ada oppoimen dgn dr pakar kanak-kanak..berkaitan masalah lelahnya..

Sebenarnya, serangan asma mira dah tak de..tapi ekzemanya makin teruk..tambahan lagi skrg ni musim el-nino..lagilah parah keadaan kulit Mira..badannya akan naik ruam pasir..kat muka pun ada..kalau berpeluh, mulalah dia tergaru-garu..sian tgk…

Berbalik citer smlm..memandangkan aku malas nak ambik CRK( Cuti Rehat Khas) aku yg tinggal 3 hari je tu..aku terpaksalah bawak Mira ke sek dahulu..untuk sign kehadiran..so kat spital nanti, aku mintak time sleep jer ngan dr..kalau iktkan time sleep tu laku 2 jam..tapi dah org ramai..manalah ckp 2 jam, setiap kali bg kat kerani, aku wat tak tau jer..he..he..abg pulak turn bawak Iman ke terapi esk..

Pkl 630 aku dah kejut mira..minah ni memang liat skit bgn pagi, kul 645 aku tak der pilihan..aku terpaksa angkat Mira dan lap badan dia skt..apalagi meraungla..sian gak, tapi nak buat camna..kalau tak aku akan lewat ke sek..Nak pakai baju pun bkn main susah, last2 nmpk ferrero rocher abinya..sbnrnya utk aku..abg memang suka belikan..terus bagi kat Mira..serta merta diam..hantu coklat betul, mcm uminya…Kul 710, aku keluar rmh..alamak jalan dah jem..Mira la ni..Sampai sek, kelam kabut isi borang keluar kat pejabat..Mira aku ltk kat sofa..nasib tak melalak..kawan2 aku usik pun siap buat muka sombong..sampai GPK HEM sek aku tegur..”Anak nani yg ni tak mesra alam ek..tak macam kakak dia..”..emm, memang btl pun..mira kalau dtg angin dia, salam dgn org pun tak nak..apalagi yg dia tak kenal…Lain dgn Anis, org tak kenal pun..ramah semacam..biasalah anak lain2…

Kul 750 aku bergerak ke hospital..Parking dah penuh..Alamak, jauh pulakla nak menapak..nasib bwak stroller Iman, Mira ni kalau bad mood..dia tak nak jalan..dia akan buat lembik lutut, terpaksalah kita dukung..berat tu..12 kilo..mana larat…

Masuk je dalam klinik pakar kanak2, masa tu dah 815..alamak ramainya orang..biasanya takla ramai mcm ni..dan Mira dpt no 24..biasanya dpt no belas2..Alahai..tak sempat balik ke sek la jawabya..Kul 845 no pertama baru jalan..Jenuhla menunggu..Mira pulak sebok nak main..terpaksalah melayan..tapi berebut2la skt..sebab bdk ramai..klinik pakar tu dah jadi mcm playground..tapi aku tgk misi tu ok jer..dah biasa agaknya…

Kul 1100 barulah nama mira dipanggil masuk..masa tu dia dah badmood, ngantuk dan dah pnt main..dr nak cek dada pun dah tak nak bg kerjasama..aku pun mintakla kat dr..dah tak nak sambung oppoimen, sebab mira dah ok..dah tak der serangan slps berenti gunakan aerochamber bln 2 hari tu..bkn apa, oppoimen Iman pun dah byk..anis dgn terapi matanya..byk sgt..bising GB kat sek aku..sbb oppoimen tu semua pagi..terapi Iman tak pela,sebelah petang..Jawapannya negatif, Mira akan terus dipantau selagi ekzemanya blum baik…oppoimen seterusnya bln 9..oklah dr..kalau itu yg terbaik…

Siap jumpa dr..Mira terus mengamuk..nak balik katanya..sedangkan aku kena ke farmasi nak ambik ubat ekzemanya..apalagi meraungla dia..habis semua org kat farmasi tu tgk aku..anak sapalah mengamuk pulak ni..mcm2 aku pujuk sementara tggu ubat..semua tak nak..bg botol susu pun dibalingnya..hii..sabar betul…

Dapat ubat terus bergegas ke kereta..masuk jer dalam kereta..terus tidur..Laa..mengantuk rupanya..Jam kul 1215..time sleep aku sampai kul12..kalau balik sek..mesti mira mengamuk lagi..lgpun bdk baik kul 1230, aku ambik keputusan utk blk rmh terus..takut jgk sbb biasanya abg yg bawak lalu highway..tapi mengenangkan Mira aku nekad..First time aku bawak ikut highway PLUS dari tol kajang ke rumah aku di Bandar seri putra..cuak gak..lori dgn bas yg besar2 tu potong aku..padahal aku bawak lajula jugak 8okm/1h..sampai rmh mira terus tido..

Itulah pengalaman aku bawa Mira ke pediatrik..call abg..lepas ni abgla bawak pulak yer..tak sanggup..aku ckp tak sabar kalau anak mengamuk..abg ok skt..dia pandai pujuk…

Mira..Mira..Penat Umi tau….

 
6 Comments

Posted by on July 2, 2009 in Mira

 

6 responses to “MIRA DI PEDIATRIK

  1. ayu

    July 2, 2009 at 11:06 am

    Cubalah berubat secara homeopati.Anak kak 2 orang kena penyakit kulit jg,habis 1 badan naik kudis.Lepas makan ubat homeo,alhamdulilah dah elok sampai skrg.

     
  2. Kerikil Kehidupan

    July 2, 2009 at 2:48 pm

    ye ker? thanks atas info tu kak..kat bangi ni byk gak homoepati..nanti saya try…

     
  3. Noina

    July 2, 2009 at 3:59 pm

    semputnya kak..terasa mcm ina plak yang gi spital bawak mira..hehe..emm..klu dah meragam..satu benda pun tak jadi kan kak..Susah gak yek klu keje cikgu nih.Nak cuti mmg payah.Sabarlah kak..demi anak2..redahkan ajer..
    Kem salam peluk cium untuk Mira..pesan kat dia..tak moh kamuk2 sangat..hehe..cam adik Nabila..kuat merajuk..huhu..jenuh nak pujuk..tak lupa juga salam peluk cium untuk Iman jugak..hehe..

     
  4. Kerikil Kehidupan

    July 2, 2009 at 4:18 pm

    ina : Thanks..betul3x..susah jd cikgu ni time waktu kejer..sbb kami keje separuh hari, jd tak blh ambik half day..perkataan EL lagila tak der..tapi time cuti sek..senang, sbb tu kalau oppoimen yg blh arrange cam telinga Iman..terapi mata iman dan kak long..kak nanie suka pilih cuti sekolah..senang..tak der org bising..yelah bila kita tak der..org kena ganti kelas kita..tulah masalahnya…pepun..aka redah jer..salam peluk cium buat nabila juga…

     
  5. suealeen

    July 3, 2009 at 1:14 am

    asma ni kalo dia tak datang serang secara biasa, dia akan hadir melalui eczema.

    duhh… bila la hospital gomen nak efisien? pesakit dah la ramai. bab menunggu tu yang makcik lomah tu!

     
  6. mirah

    July 6, 2009 at 1:02 am

    kak, memang appoinment kat hosp serdang tu lama sungguh tunggu turn. Saya pun akan ada byk kali visit lagi ke sana. What to do. Untuk anak, semua kena redah lah kan..

     

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
CORETAN UMI IMAN

Berjuang selagi terdaya......

The WordPress.com Blog

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

%d bloggers like this: