RSS

Andainya umi punya pilihan……

23 Nov
Iman sayang…
Andai umi punya pilihan…
Umi takkan sanggup memberikan ubatan ini setiap hari…
Umi tidak tahu apakah kesan sampingan yg bakal iman perolehi…
Umi hanya berserah…
Sebab umi lagi takut jika ubat ini tidak diberi…
Sawan dan asma mu akan menyerang kembali….
Mujurlah kau mudah nak…
Kau telan je semua ubatan ini tanpa jemu…
Umi tahu Iman nak sembuh kan…
Iman nak sihat..dan boleh main-main kenyit mata dgn umi…..
MDI Sulbutamol yg wajib diambil 2 puff pagi dan malam….
Ubat ini untuk mengawal serangan asma iman…
Asthalin yg diperlukan 4 jam sekali 2 puff, jika asma mu menyerang…
jika belum ok juga ke klinik untuk nabulizer….
Baclofen syrup yg perlu dimakan 3 kali sehari seblm makan untuk melembutkan otot yg kejang…
ubat ini hanya bertahan 2 minggu..
Sodium Valporate iman…ubat sawan..2 kali sehari…


Singulair 4mg…Alhamdulillah semenjak makan ubat ini setiap malam…
asma mu semakin terkawal…
Ubat ni mahal…harganya RM125.00
Nasib umi ada GL..kalau tak umi tak mampu nak beli….
Doa umi hanya satu…
Iman sentiasa sihat dan bebas dari sawan dan asma….
Iman boleh senyum kat umi dan kita main guling2 ek…
Umi sayanggg…Iman……
 
11 Comments

Posted by on November 23, 2010 in Iman

 

11 responses to “Andainya umi punya pilihan……

  1. Julaiha Kamarul Baharin

    November 23, 2010 at 1:15 pm

    Sabar yer kak..Iman sekuat akak berjuang melawan penyakitnya..

     
  2. ICAZIESYIRA

    November 23, 2010 at 3:27 pm

    ayesha pun baru je kena asthma. saya beli nebulizer tu kat umah. sebab panic sangat bila dia semput😦

    sabar ye kak.. doa dan harapan kita sama😀

     
  3. Rizziela

    November 24, 2010 at 1:46 am

    Semoga Iman sentiasa dalam lindungan ALLAH s.w.t

     
  4. Bicara hati ibu aisya

    November 24, 2010 at 3:32 am

    Kak, aisya pun pakai puff yang sama dengan iman.semoga iman sekuat dan setabah akk.Semoga segalanya dipermudahkan buat kalian.

     
  5. Anonymous

    November 24, 2010 at 4:00 am

    dalam membuat pilihan….saling membezakan adalah matlamat….kekangan…keadaan…

    pada ketika keadaan nya begini…hanya begitu lah pilihan yang ada…

    di ketika ini saling membezakan adalah matlamat…serta cara…

    sabar dan redha memungkinkan hati lebih tenang….

    dalam mencari suatu kefahaman…akan melalui erti nya suatu pengorbanan…buat yang tersayang….daripada yang menyayangi…

    ketentuan Allah adalah Rahsia Allah…

    Wallahu'alam…

     
  6. Azma

    November 24, 2010 at 8:33 am

    Banyak ubat iman kena makan. Moga sawan & asma iman dapat dikawal sepenuhnya suatu hari nanti..

     
  7. Asz

    November 29, 2010 at 4:33 am

    salam kak ..anak saya pon pakai puff flixotide (yg kaler oren tu), asthalin pulak bila hanya bila diperlukan …

    saya ada dgr yg effect ubat2 puff nih akan nmpak bila ubat nih di ambil utk jangka masa yg panjang … tp selagi doc kata blom boleh off, saya rasa baik akak bg je iman puff tu … setau saya (doc yg bgtau), flixotide ialah steroid yg berfungsi utk menguatkan muscle/rongga pernafasan … takot bila kita x bg, anak kita akan dgn perlahan2 akan rasa susah nk bernafas …

    itu hanya pandangan saya yg punya anak yg 'istimewa' …. maaf kalau saya ada tersilap ckp …

     
  8. Mawar

    November 30, 2010 at 7:10 am

    Salam kak,
    sy fhm apa yg akak rasa. Dulu pun kemana2 kami mesti bawa puff utk akram & adham, kena bg setiap 4jam sekali, dr baby sampailah umur 3thn lebih. skrg ni alhamdulillah dh beransur pulih (on demand je)

     
  9. Min

    December 7, 2010 at 9:43 am

    semoga iman membesar sihat dan kuat lepas ni. semoga umi iman kuat dan tabh juga untuk anak2…

     
  10. Mahadzir bin Ibrahim

    February 5, 2012 at 11:05 am

    Jgn lupa baca blog saya http://mahadzirdet.blogspot.com/

     
  11. Mahadzir bin Ibrahim

    February 5, 2012 at 11:07 am

    http://mahadzirdet.blogspot.com/
    singgah di blog saya…tentang anak saya juga OKU menghidap sawan dan asma.

     

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
CORETAN UMI IMAN

Berjuang selagi terdaya......

The WordPress.com Blog

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

%d bloggers like this: