RSS

PERJALANAN MASIH JAUH…..

13 Mar


Alhamdulillah…Good Job…Good Effort…Well Done…

Semua pujian itu bukan untuk umi…tetapi untuk Iman…
Di atas semangat juangnya…
Dia atas tanpa rasa putus asanya….

Dilahirkan dengan diagnos Cerebral Palsy Quadriplegia…
Microchepaly with pacchygyria
kecacatan fizikal yang ketara
bukan mudah untuk bayi seperti Iman survive…

Umi juga tidak menyangka…
Bayi comel umi ini…
Seorang yg tough fighter…..

Di awal usia….
Aksi Headlack yg kadang-kadang mengerikan….

EEG Test di HKL…
Result Abnormal Brain…

Bermulanya episod keluar masuk Hospital Serdang…
Masa ni admitted sebab sawan teruk…


Alhamdulillah…progres semakin baik…
Boleh meniarap dengan baik…

 Kadang2 nakalnya bak anak-kanak tipikal…
Favourite…pasu bunga umi…

  
Menghadiri sesi fisioterapi dan cara kerja…
seawal usia 5 bulan…

Usia 3 tahun masih belum kuat untuk duduk sendiri…
Childrite seat banyak membantu…

Alhamdulillah usia menginjak 4 tahun…
Iman boleh duduk sendiri….

juga boleh mengangkat kedua tangan ketika duduk…
Syukur sangat…

Semakin sihat dan bijak…
Anak CP saya yang hebat…


Semakin kuat untuk berdiri…
cuma perlu sokongan di pinggang….

Namun…
Cukupkah dgn semua itu…
Tidak sayang…
Perjalanan kita masih jauh…
Sebab itu umi memilih untuk ke Sham Terapi Centre…
Di Plaza Pekeliling, Kuala Lumpur…

Mengapa Kuala Lumpur…???
Alhamdulillah umi dah cukup kuat untuk kembali menapak di Kuala Lumpur…
Luka hati umi dah tak menjadi kudis…
Tiada lagi air mata yg bergenang diusik kenangan….

Bersama sahabat alam maya umi…Mama Nabila…
Sayang kamu…
Tahniah sayang…
Kau tidak pernah jemu membuat homework Doc Sham…
Cuma umi yang kadang2 tak terkejar dek kesuntukan masa…

Pertama kali kau menyarung kasut terapi…
Atas permintaan Puan Surianti
Pakar Terapi CaraKerja. Hospital Segamat

Perjalanan kita masih jauh…
Masih panjang…
Dan umi sedang fokus homework Doc Sham 
untuk membolehkanmu merangkak pulak…

Patterning and creeping…
InsyaAllah usaha kita akan membuahkan hasil…
Yakinlah dengan janji Allah…
Ameeennn….


 
6 Comments

Posted by on March 13, 2012 in Iman

 

6 responses to “PERJALANAN MASIH JAUH…..

  1. Noina

    March 13, 2012 at 11:07 am

    Amin. InsyaAllah. Dalam hati ina yakin iman pasti boleh. 🙂 Sayang Iman. Sok dah besar bolehlah kita berbesan kak🙂

     
  2. zura_habib

    March 14, 2012 at 2:25 am

    Al d best to iman

     
  3. Siti_btp

    March 15, 2012 at 7:10 am

    Salam perkenalan..
    Sedihnya akak baca kisah Nani .
    Akak tahu Nani kuat.Orang yg teraniayai doanya di makbul Allah Swt.

    Semalam baca sikit je..Akak pun mungkin tak sekuat Nani kalau suami buat begitu..Dahlah tiga orang anak istimewa..Penyakit kanser lagi dgn tiada pekerjaan..

    Akak doakan kesejahteraan Nani sekeluarga..Tiada harta lebih bernilai anak2 Nani..

     
  4. Siti_btp

    March 15, 2012 at 7:10 am

    Salam perkenalan..
    Sedihnya akak baca kisah Nani .
    Akak tahu Nani kuat.Orang yg teraniayai doanya di makbul Allah Swt.

    Semalam baca sikit je..Akak pun mungkin tak sekuat Nani kalau suami buat begitu..Dahlah tiga orang anak istimewa..Penyakit kanser lagi dgn tiada pekerjaan..

    Akak doakan kesejahteraan Nani sekeluarga..Tiada harta lebih bernilai anak2 Nani..

     
  5. EdaManAli

    March 17, 2012 at 5:04 pm

    Salam Kak, Iman mmg kuat kak…kdg2 saya rase Iman akak lbih kuat dr Iman saya yg normal tp slalu xnk b'usaha nk b'dikari, manja…Iman akak ni seorang pejuang kak…selagi mampu dia akan b'juang utk buat akak happy…saya rase dia paham dgn keadaan sekeliling, dia paham dgn akak…lps ni insyaAllah dia mampu b'diri & b'jln, kak…kite same2 doakn…

     
  6. Linda

    March 17, 2012 at 8:02 pm

    bergenang air mata… Tengok gambar yang ada wayar tu.. Sebak rasanya dada..
    Tabah ye kak…Linda pun ada adik yg OKU…Hyperaktif.. Hanya org yang istimewa je yang Allah uji dengan dugaan yang macam ni… Sepatah kata mak.. Adik adalah aset dia kat akhirat kelak…

     

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
CORETAN UMI IMAN

Berjuang selagi terdaya......

The WordPress.com Blog

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

%d bloggers like this: